Dziś obiad na orientalną nutkę - pyszne klopsiki w lepkim słodko-kwaśnym sosie teryiaki, podane z ryżem jaśminowym i orzeźwiającą sałatką z ogórka. Jeżeli lubicie takie azjatyckie smaki to danie to na pewno Wam posmakuje. Nie ma przy nim dużo pracy i można spokojnie podać na jakiś proszony obiad bo na pewno zaskoczy smakowo gości. Zwracam też Waszą uwagę na fenomenalną sałatkę z ogórka. Przyzwyczajeni jesteśmy do mizerii ze śmietaną a tymczasem wystarczy dodać inny sos (na bazie octu ryżowego i sojowego) i ogórek nabiera zupełnie innego charkteru - lekko słony, kwaskowy, bardzo orzeźwiający. To jest moja ulubiona sałataka do wszelkich dań azjatyckich.
Klopsiki w sosie teriyaki
Klopsiki:
500 gr mięsa mielonego wieprzowego
2 rozgniecione albo drobno posiekane ząbki czosnku
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
kawałek imbiru ( ok 5 cm) - starty
łyżka sosu sojowego
dwie posiekane cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
pieprz, sól do smaku (acz uważajcie z solą bo sos sojowy też jest słony)
Marynata teryiaki:
½ szklanki sosu sojowego
5 łyżek cukru (najlepiej trzcinowy)
½ szklanki wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka octu winnego
starty kawałek imbiru (ok 4 cm)
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (ew mąki ziemiaczanej)
1 łyżeczka ziaren sezamu
Do podania: ryż ( najlepiej jaśminowy), szczypiorek
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Składniki na klopsiki przełożyć do miski i dobrze wymieszać ( najlepiej ręką). Uformować
małe kulki. Klopsiki wyłożyć na blachę do pieczenia pokrytą folią lub papierem do pieczenia i
wstawić do piekarnika . Piec ok 30 minut aż się
zarumienią ( w połowie pieczenia można przewrócić).
Ugotować
ryż i zrobić sałatkę z ogórka ( przepis poniżej).
Przygotować sos teryiaki: Wymieszać w garnku sos
sojowy, wodę cukier, ocet winny i olej sezamowy- wstawić na mały ogień i gotować kilka minut. W miseczce wymieszać skrobię kukurydzianą z odrobiną wody i dodać do sosu – energicznie zamieszać i
gotować 2-3 minuty aż całość zgęstnieje, na końcu dodać ziarna sezamu.
Do przygotowanego sosu dodać upieczone klopsiki i
obtoczyć je sosem.
Podawać z ryżem jaśminowym, posypane
szczypiorkiem i sałatką z ogórka.
Sałatka z ogórka
2 ogórki
łyżka sosu sojowego
½ łyżki octu ryżowego
½ łyżeczki oleju sezamowego
łyżeczka ziaren sezamu
Podczas pieczenia klopsików przygotować sałatkę z
ogórka – pokroić ogórki na plasterki. Pozostałe skłądniki zmieszać i zalać nimi ogórki - odstawić do lodówki.
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zaprasz do mnie: http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
pozdrawiam :)