Zupa pomidorowa z kaszą manną
2 łyżki
oliwy
1 cebula
ząbek
czosnku
garść
natki pietruszki posiekanej
1
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki
przecieru pomidorowego
600 g
pomidorów (zimą można użyć pomidorów w puszcze)
1
łyżeczka cukru
1/3 szklanki kaszy manny
sól,
pieprz
garść
bazyli
1 łyżka masła
Ponacinać
skórę na pomidorach, spażyć je i obrać. Pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek posiekać.
W garnku
rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać słodką paprykę
i pokrojoną natkę pietruszki, smażyć ok 3 minut. Dodać przecier pomidorowy i
pomidory, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
Całość
zalać ok 1,5 l wody i gotować 20 minut.
Dodać
cukier, sól i pieprz.
Do
gotującej wody powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Mimo
energicznego mieszania pewnie nie obędzie się bez grudek ale to nie przeszkadza
bo smakują one jak klueseczki. Gotować całość, mieszając przez ok 7 mnut.
Zestawić z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz