Ciastka się łatwo robi, z krótkiej listy składników, nie trzeba ciastek formować czy wałkować i wycinać kształty. Z ciasta trzeba uformować wałek i potem nożem pociąć na plasterki. Łatwizna. Trzeba tylko pamiętać, że ciasto musi poleżeć w lodówce, więc idealnie je przygotować dzień wcześniej, lub wziąć poprawkę na godzinne leżakowanie.
Kruche maślane ciastka z czekoladą
250 g masła
350 g mąki
1/2 szklanki cukru
1 czekolada (gorzka albo deserowa)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka jogurtu
Masło pociąć na kawałki.
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
Dodać masło i jogurt i wyrobić ciasto ( wyrabiać tylko tyle aż składniki się połączą w zwartą i gładką masę).
Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki - dodać do ciasta i wmieszać delikatnie w ciasto.
Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 6-7 cm, owinąć w torebkę foliową i włożyć na minimum godzinę do lodówki (można na całą noc).
Zimne ciasto pokroić na plasterki ok 1/2 cm.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej ciastka ( zachowując odstępy).
Piec 25-20 minut aż ładnie się zarumienią.
Przestudzić przed zdjęciem z blachy.
W zamkniętym pojemniku można przechowywać ok tydzień.
Interesujące i smakowite ciasteczka :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń