lutego 07, 2018

Sałatka z cukinią i kaszą quinoa


Zima to nie najlepszy czas na sałatki bo najchętniej jednak zjadamy rozgrzewające zupy i pożywne zapiekanki i potrawki. Ale z drugiej strony są noworoczne postanowienia więc min. diety i zdrowsze jedzenie. Moje rozwiązanie to sałatki z kaszą, które można jeść też na ciepło, no i przede wszystkim kasze zapełniają brzuchy i nie chce się po nich jeść. Moja propozycja to sałatka z cukinią i kaszą quinoa - jedną z najzdrowszych kasz. Z jednej strony lekka a z drugiej sycąca.


Sałatka z cukinią i kaszą quinoa

250 gr kaszy quinoa
dwie cukinie
łyżeczka ziół włoskich
4 łyżki oliwy
trochę soli
garść listków bazylii
skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
50 ml oliwy
sól, pieprz

garść orzechów pistacjowych

Kaszę quinoa ugotować na sypko (zgodnie z instrukcją) i lekko przestudzić.
Cukinie pokroić na plasterki, 4 łyżki oliwy wymieszać z siołami i solą, obtoczyć w niej cukinie.
Plasterki cukinii podsmażyć na patelni grillowej ( albo podpiec w piekarniku).
Oliwę, sól i skórkę z cytryny wymieszać, dodać sól i pieprz.
Sos wymieszać z lekko ciepłą kaszą.
Kaszę wyłożyć na talerze, na niej położyć plasterki cukinii, dodać bazylię i orzechy pistacjowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger