Zima to nie najlepszy czas na sałatki bo najchętniej jednak zjadamy rozgrzewające zupy i pożywne zapiekanki i potrawki. Ale z drugiej strony są noworoczne postanowienia więc min. diety i zdrowsze jedzenie. Moje rozwiązanie to sałatki z kaszą, które można jeść też na ciepło, no i przede wszystkim kasze zapełniają brzuchy i nie chce się po nich jeść. Moja propozycja to sałatka z cukinią i kaszą quinoa - jedną z najzdrowszych kasz. Z jednej strony lekka a z drugiej sycąca.
Sałatka z cukinią i kaszą quinoa
250 gr
kaszy quinoa
dwie
cukinie
łyżeczka
ziół włoskich
4 łyżki
oliwy
trochę
soli
garść
listków bazylii
skórka z
połowy cytryny
sok z
połowy cytryny
50 ml
oliwy
sól,
pieprz
garść
orzechów pistacjowych
Kaszę quinoa ugotować na sypko (zgodnie z instrukcją) i lekko przestudzić.
Cukinie pokroić na plasterki, 4 łyżki oliwy wymieszać z siołami i solą, obtoczyć w niej cukinie.
Plasterki cukinii podsmażyć na patelni grillowej ( albo podpiec w piekarniku).
Oliwę, sól i skórkę z cytryny wymieszać, dodać sól i pieprz.
Sos wymieszać z lekko ciepłą kaszą.
Kaszę wyłożyć na talerze, na niej położyć plasterki cukinii, dodać bazylię i orzechy pistacjowe.
Kaszę quinoa ugotować na sypko (zgodnie z instrukcją) i lekko przestudzić.
Cukinie pokroić na plasterki, 4 łyżki oliwy wymieszać z siołami i solą, obtoczyć w niej cukinie.
Plasterki cukinii podsmażyć na patelni grillowej ( albo podpiec w piekarniku).
Oliwę, sól i skórkę z cytryny wymieszać, dodać sól i pieprz.
Sos wymieszać z lekko ciepłą kaszą.
Kaszę wyłożyć na talerze, na niej położyć plasterki cukinii, dodać bazylię i orzechy pistacjowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz