Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem to świetna propozycja zarówno na słodkie śniadanie jak też na przekąskę na wynos. Świetnie sprawdzi się w lunchówce dla dziecka do szkoły. Ciasto składa się z płatków owsianych oraz mieszanki mąk razowej i pszennej więc to zdrowsza alternatywna do słodkich szkolnych bułek. Przepis można potraktować jako bazę i eksperymentować z owocowymi dodatkami.Świetnie sprawdzą się gruszki a w sezonie śliwki czy maliny.
Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem
Suche:
1 i 1/2
szklanki płatków owsianych
1
szklanka pół na pół mąki razowej i białej
½
szklanki brązowego cukru
po
czubatej łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia
½
łyżeczki soli
Mokre:
3/4
szklanki mleka
¾
szklanki jogurtu naturalnego
¼
szklanki oleju
2 jajka
Dodatki:
starta
skórka z ½ cytryny
szklanka
borówki amerykańskiej
łyżka
mąki
1 jabłko
starte na tarce
Piekarnik
rozgrzać do 190 stopni.
W misce
wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre.
Mokre
składniki wlać do suchych i wymieszać. W osobnej misce wymieszać borówki z
łyżką mąki, dodać do ciasta razem ze skórką z cytryny i tarty jabłkiem.
Nałożyć
do form muffinkowych, piec 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz