Pyszne, wegetariańskie danie, które można podać do kuskusu, ryżu czy makaronu. Idealnie się nada na bardziej elegancką okazję, lub gdy zapraszacie gości bo naprawdę robi wrażenie.
Można sobie trochę ułatwić i użyć gotowego sosu pomidorowego. Chociaż przygotowanie domowego też jest proste i właściwie sos sam się robi w tle:)
W lżejszej wersji można podać z sałatą.
Bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym
3-5 bakłażany (
najlepiej takie krótkie, pękate)
sól
5-6 łyżek oleju/oliwy
Nadzienie
2 ząbki czosnku
150 g sera feta
150 g sera białego
typu włoskiego (np. capri)
sok i skórka z
połowy cytryny
pół pęczka posiekanych
ziół ( natka pietruszki i/lub bazylia)
sól, pieprz do
smaku
Sos pomidorowy
2 puszki pomidorów
krojonych ( w sezonie można użyć świeżych pomidorów ok 1 kg)
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
1/2szklanki wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki oregano
Bakłażany pokroić wzdłuż na
plasterki. Każdy plasterek posolić z obu stron i odłożyć na 30 minut.
W tym czasie przygotować
sos.
Czosnek posiekać, cebulę
pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć mieszając przez kolejną minutę.
Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów, dodać wodę i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory.
Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć mieszając przez kolejną minutę.
Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów, dodać wodę i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory.
Na koniec doprawić solą,
cukrem i pieprzem, dodać oregano, następnie zmiksować sos na gładko.
Bakłażany wytrzeć z soli i
z wody jaka z nich wypłynęła. Każdy plasterek posmarować lekko oliwą albo
olejem ( ja to robię za pomocą kuchennego pędzelka).
Usmażyć na patelni
grillowej ( można też upiec w piekarniku, w 180 stopniach przed 20 minut). Odstawić
do przestygnięcia.
Przygotować nadzienie:
czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Na każdym plasterku
bakłażana ułożyć po 2-3 łyżki nadzienia i zwinąć w rulonik.
Do naczynia do zapiekania
wlać sos i ułożyć w nim na stojąco roladki bakłażanowe.
Zapiekać ok 20 minut.
Podawać z kuskusem, inną
kaszą albo makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz