Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry
SKŁADNIKI:
Pulpety:
600 g cukini
3 średnie ziemniaki
1 mała cebula
6 łyżek mąki ryżowej
2 małe jajka
po ¼ łyżeczki zmielonego kminu i kolendry oraz kurkumy
¼ łyżeczki chilli (opcjonalnie)
pół pęczka posiekanej kolendry
½ łyżeczki soli
pieprz
łyżka soku z cytryny
olej do smażenia
Sos:
5 pomidorów
2 ząbki czosnku
łyżeczka oliwy
1 łyżka oleju kokosowego
po ½ łyżeczki mielonej kolendry i kminu
1 łyżka pasty garam masala
200 ml mleczka kokosowego
pół łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soku z limonki
świeża kolendra do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki ugotować i odstawić do przestygnięcia.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić ½ łyżeczki cukru i
odstawić na sito do odcieknięcia na ok ½ h (od czasu do czasu ugniatać żeby
dobrze odcisnąć wodę).
W międzyczasie przygotować sos: W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany
czosnek i posiekane pomidory. Gotować ok 10 minut, zmiksować całość i przetrzeć
przez sito żeby pozbyć się pestek i skórek. Gotować dalej ok 15 minut żeby
odparować wodę.
Ziemniaki przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać cukinię, posiekaną
drobno cebulę, jajka, mąkę ryżową, przyprawy, sok z cytryny i posiekaną
kolendrę, wymieszać całość na jednolitą masę. Jak będzie za rzadka dodać
jeszcze trochę mąki ryżowej.
Dokończyć sos: w drugim garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać przyprawy i
pastę garam masala, gotować ok 3 minut, dodać sos pomidorowy i wymieszać dobrze, na koniec dodać mleczko kokosowe, cukier i sok z limonki, gotować
ok 5 minut i zdjąć z ognia.
Na dużej patelni o nieprzywierającym dnie, rozgrzać olej i nakładać po
łyżce masy. Smażyć z obu stron na rumiano.
Kuleczki podawać z sosem i kolendrą. Dodatki to ryż albo placki typy
pita, lub chlebki indyjskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz