stycznia 10, 2018

Sałatka z kaszy jaglanej z fetą i granatem

Ta sałatka z kaszy jaglanej wzorowana jest na libańskiej sałatce tabbouleh, którą w oryginale robi się z bulguru albo kuskusu. Charakteryzuje się ona dodatkiem dużej ilości ziół (mięta i pietruszka przede wszystkim) przez co jest bardzo aromatyczna i  rześka w smaku. Ja jako podstawę wykorzystałam naszą rodzimą kaszę jaglaną, ziół jest dużo jak w oryginale, a dodatkowo oprócz pomidorów dorzuciłam fetę i granat. Całość jest lekka i rześka w smaku. Nowy Rok to często czas postanowień w tym tych o lepszym i zdrowszym odżywianiu więc to idealna propozycja:)




Sałatka z kaszy jaglanej z fetą i granatem


1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
3 pomidory
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
pęczek natki
duża garść liści bazylii
garść liści mięty
150 g sera feta
1 granat
5 łyżek oliwy
sok i skórka z połowy cytryny
sól, pieprze do smaku

Kaszę jaglaną podprażyć w garnku o grubym dnie kilka minut bez tłuszczy ( aż zacznie pachnieć lekko orzechowo), przepłukać wodą, zalać swieżą wodą ( powinno jej być dwa razy więcej niż kaszy) i postawić na małym ogniu. Gotować pod przykryciem przez ok 15 minut, aż kasza będzie miękka, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
Pomidorki pokroić w drobną kostkę.Cebulki drobno pokroić, zioła posiekać.
Z granatu wyjąć pestki. Fetę pokruszyć lub pokroić w kosteczkę.
Przestudzoną kaszę wymieszać z pomidorami, ziołami, granatem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem ( w razie potrzeby dodać też więcej soku z cytryny). Na koniec dodać pokruszoną fetę i  delikatnie wszystko wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger