Ta sałatka z kaszy jaglanej wzorowana jest na libańskiej sałatce tabbouleh, którą w oryginale robi się z bulguru albo kuskusu. Charakteryzuje się ona dodatkiem dużej ilości ziół (mięta i pietruszka przede wszystkim) przez co jest bardzo aromatyczna i rześka w smaku. Ja jako podstawę wykorzystałam naszą rodzimą kaszę jaglaną, ziół jest dużo jak w oryginale, a dodatkowo oprócz pomidorów dorzuciłam fetę i granat. Całość jest lekka i rześka w smaku. Nowy Rok to często czas postanowień w tym tych o lepszym i zdrowszym odżywianiu więc to idealna propozycja:)
Sałatka z kaszy jaglanej z fetą i granatem
1 szklanka
kaszy jaglanej (suchej)
3 pomidory
2 cebulki
dymki ze szczypiorkiem
pęczek natki
duża garść
liści bazylii
garść liści
mięty
150 g sera
feta
1 granat
5 łyżek
oliwy
sok i skórka
z połowy cytryny
sól, pieprze
do smaku
Kaszę
jaglaną podprażyć w garnku o grubym dnie kilka minut bez tłuszczy ( aż zacznie
pachnieć lekko orzechowo), przepłukać wodą, zalać swieżą wodą ( powinno jej być
dwa razy więcej niż kaszy) i postawić na małym ogniu. Gotować pod przykryciem
przez ok 15 minut, aż kasza będzie miękka, spulchnić widelcem i odstawić do
ostygnięcia.
Pomidorki
pokroić w drobną kostkę.Cebulki drobno pokroić, zioła posiekać.
Z granatu wyjąć pestki. Fetę pokruszyć lub pokroić w kosteczkę.
Z granatu wyjąć pestki. Fetę pokruszyć lub pokroić w kosteczkę.
Przestudzoną
kaszę wymieszać z pomidorami, ziołami, granatem, oliwą i sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku solą i pieprzem ( w razie potrzeby dodać też więcej soku z
cytryny). Na koniec dodać pokruszoną fetę i delikatnie wszystko wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz