Ciasto orzechowe z kawowym
kremem
Ciasto:
230 mąki
1 ½ proszku do pieczenia
½ sody oczyszczonej
220 cukru muscavado lub trzcinowego
½ łyżeczki soli
230 ml oleju
4 średnie jajka
50 ml mocnej kawy
50 ml mleka
80 gr zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich
Krem kawowy:
150 gr mascarpone
2 łyżki mocnej kawy
3 łyżki cukru pudru
Lukier kawowy
100 gr cukru pudru
2 łyżki mocnej kawy (wystudzona)
orzechy do dekoracji
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesiać mąkę, dodać cukier i sól.
Dodać olej, żółtka, kawę i mleko. Wymieszać. Ubić białka i delikatnie wmieszać
do ciasta. Na końcu dodać orzechy. Wyłożyć formę ( okrągła ok 25 cm średnicy)
papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut. Ostudzić.
Przygotować krem: wymieszać mascarpone z kawą i cukrem.
Przygotować lukier miksując kawę z cukrem przez ok 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz