Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone udka kurczaka w słodko-kwaśnym, cytrynowym sosie z dodatkiem miodu i imbiru. Ja podaję je z ryżem jaśminowym, posypane kolendrą, oraz z sałatką z białej kapusty.
Pospolite dość udka z kurczaka w niepospolitym, lekko orientalnym wydaniu.
Pieczone udka z kurczaka w sosie cytrynowym
6 udek z kurczaka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy „5 smaków”
sól, pieprz
2 cytryny
150 ml oleju rzepakowego
3 cm świeżego imbiru
3 łyżki miodu
80 ml łyżki sosu sojowego
Mąkę, przyprawę, sól i pieprz wymieszać w misce i następnie obtoczyć w tej mieszance kurczaka.
W woku albo garnku bardzo dobrze rozgrzać olej i następnie smażyć na nim kurczaka partiami, tak żeby lekko się zarumienił z każdej strony. Podsmażone udka przełożyć do naczynia do zapiekania.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Jedną cytrynę pokroić w plasterki i ułożyć je na kurczaku.
Wstawić kurczaka i piec przez 30
minut.
W garnku wymieszać starty imbir, sok i skórkę z drugiej cytryny, miód i
sos sojowy –wszystko lekko podgrzać, żeby miód się roztopił.
Upieczonego kurczaka polać ciepłym sosem i podawać od razu z ryżem i
sałatką z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz