Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z suszonych owoców to pyszna przekąską idealna na 2 śniadanie do szkolnej lunchówki lub do pracy. Bułeczki są słodzone głównie owocami, do całości jest dodana 1 łyżeczka cukru (którą można też pominąć) więc to doskonała alternatywa do kupnych, przesłodzonych bułek. Dzięki dodaniu do ciasta jabłka zachowuję świeżość do 3 dni, ale żeby smakowały jak prosto z piekarnika warto je lekko podpiec w piekarniku lub tosterze.
Drożdżowe bułeczki
z suszonymi owocami
Ciasto:
1 jabłko
370 g
mąki
7 g
suchych drożdży
200 ml
mleka
1 jajko
Nadzienie:
30 g
miękkiego masła
1
łyżeczka cynamonu
1 łyżka
cukru ( można pominąć)
100 g
suszonych moreli
100 g
daktyli
Na
wierzch:
2 łyżki
mleka
20 g
pokruszonych lub zmielonych orzechów (dowolne: migdały, pistacje, włoskie)
Jabłko
obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski i dodać
pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 7-10 minut.
Ciasto
odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie
ciasto rozwałkować na długi prostokąt.
Pozostałą
cześć jabłka wymieszać z cynamonem.
Suszone
owoce drobno posiekać.
Jabłko,
masło i owoce wymieszać na jednolitą masę.
Nadzienie
równomiernie rozprowadzić na cieście i zwinąć w wałek.
Wałek
pociąć w kawałki (tak żeby powstało 12 równych części).
Formę do
muffinek wysmarować tłuszczem (masło albo olej) i przłożyć kawałki ciasta.
Piekarnik
nagrzać do 190 stopni.
Ciasto
pozostawić na godzinę, aż wyrośnie, następnie posmarować wierzch mlekiem i
pospać orzechami.
Piec ok
15 minut.
Super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń