Ciasto z morelami to dla mnie smak lata. Uwielbiam te sezonowe owoce, najlepsze w końcówce lata, dojrzałe i soczyste. W połączeniu z ucieranym, maślanym ciastem i polewą cynamonową tworzą w tym zestawieniu cudowne połączenie. Ciasto smakuje świetnie, z jednej strony proste i niewyszukane ale zachwyci wszystkich.
Składniki:
Polewa:
50 g masła
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jajka
Ciasto:
90 g masła w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru
2 jajka
skórka z połowy cytryny
220 g mąki
szczypta soli
160 g śmietany
30 g zmielonych migdałów
9-8 moreli ( ok ½ kg)
Wykonanie:
Przygotować polewę:
Jajka roztrzepać w misce.
W garnku rozgrzać masło, dodać cukier i cynamon, wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia na ok 10 minut po czym dodać jajka i rozmieszać.
Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 22-23 cm średnicy) wyłożyć papierem albo wysmarować masłem.
Morele pozbawić pestek i przepołowić każdą.
Zmiksować masło z cukrem, aż masa będzie biała. Dodać jajka i zmiksować.
Zmniejszyć obroty, dodać mąkę wymieszaną z solą i śmietanę. Na koniec dodać skórkę z cytryny, wymieszać łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masę przełożyć do formy, posypać migdałami, na to ułożyć morele przekrojoną częścią do góry. Na wierzch wylać polewę cynamonową.
Piec ok 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz