sierpnia 24, 2021

Ciasto z morelami i cynamonową polewą

 

ciasto z morelami


Ciasto z morelami to dla mnie smak lata. Uwielbiam te sezonowe owoce, najlepsze w końcówce lata, dojrzałe i soczyste. W połączeniu z ucieranym, maślanym ciastem i polewą cynamonową tworzą w tym zestawieniu cudowne połączenie. Ciasto smakuje świetnie, z jednej strony proste i niewyszukane ale zachwyci wszystkich.

 

ciasto z morelami
 Ciasto z morelami i cynamonową polewą

 

Składniki:

 

 Polewa:

50 g masła

1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 jajka

 

Ciasto:

90 g masła w temperaturze pokojowej

2/3  szklanki cukru

2 jajka

skórka z połowy cytryny

220 g mąki

szczypta soli

160 g śmietany

30 g zmielonych migdałów

9-8 moreli ( ok ½ kg)

 

Wykonanie:

Przygotować polewę:

Jajka roztrzepać w misce.

W garnku rozgrzać masło, dodać cukier i cynamon,  wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia na ok 10 minut po czym dodać jajka i rozmieszać.

Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 22-23 cm średnicy) wyłożyć papierem albo wysmarować masłem.

Morele pozbawić pestek i przepołowić każdą.

Zmiksować masło z cukrem, aż masa będzie biała. Dodać jajka i zmiksować.

Zmniejszyć obroty, dodać mąkę wymieszaną z solą i śmietanę. Na koniec dodać skórkę z cytryny, wymieszać łyżką.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Masę przełożyć do formy, posypać migdałami, na to ułożyć morele przekrojoną częścią do góry. Na wierzch wylać polewę cynamonową.

Piec ok 50-60 minut.

 

ciasto z morelami

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger