Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem
15 gr drożdży
8 łyżek cukru
8 łyżek cukru
łyżka mleka
450 gr mąki
kostka margaryny
450 gr mąki
kostka margaryny
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)
2 jajka
pół szklanki śmietany
szczypta soli
4 duże jabłka lub 6 małych (muszą to być kwaśne i twarde jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia np szara reneta)
2 jajka
pół szklanki śmietany
szczypta soli
4 duże jabłka lub 6 małych (muszą to być kwaśne i twarde jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia np szara reneta)
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
Drożdże zmieszać z cukrem i 2 łyżkami lekko
ciepłego mleka. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie obrać i pokroić jabłka –
duże na ósemki, mniejsze na ćwiartki. Jabłka obtoczyć w cynamonie i 2 łyżkach
cukru.
W misce wymieszać mąkę, margarynę, pozostały
cukier, ekstrakt z wanilii, jajka, śmietanę, sól i mieszankę drożdży.
Zagnieść na gładkie ciasto – powinno uformować się w kulę i nie może się lepić do miski i rąk - trzeba wyrabiać ok 10 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 20 minut.
Zagnieść na gładkie ciasto – powinno uformować się w kulę i nie może się lepić do miski i rąk - trzeba wyrabiać ok 10 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na stolnicy (dobrze oprószonej mąką,
żeby się nie przyklejało)- można je podzielić na dwie części, żeby
łatwiej było rozwałkować, następnie wycisnąć kółka za pomocą większego kubka
albo małej miseczki – wielkość taka, żeby pomieściła cząstki jabłek. Jabłka
kłaść na kółku ciasta i zlepić na kształt pieroga. Pierożki rozłożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec ok 20 minut- aż będą ładnie zarumienione.
Po wyjęciu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
jakie urocze :)
OdpowiedzUsuń