stycznia 29, 2018

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym



Zapiekanki ziemniaczane mają w sobie coś specjalnego. Z jednej strony proste i pospolite ale z drugiej każdy je lubi. Można z nimi eksperymentować i wkładać do środka różne składniki bo do ziemniaków wszystko pasuje. Domowe, kojące gotowanie, naprawdę jest coś specjalnego w zapieczonym ziemniaku. Moja dzisiejsza zapiekanka oprócz ziemniaków ma też boczek, kapustę i ser pleśniowy. To po prostu nie może nie smakować dobrze:)



 Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym

Ok 1 i ½ kg ziemniaków

300 g boczku wędzonego

¼ główki włoskiej kapusty

150 g sera z niebieską pleśnią

masło do smażenia

sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na ścierce od obsuszenia.

Kapustę posiekać i przesmażyć ok 25 minut na patelni na maśle, mieszając, żeby się nie przypaliła. Posolić o odstawić.

Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni.

Boczek przełożyć na talerz, zachować tłuszcz.

Ziemniaki przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, wymieszać z tłuszczem ze smażenia ( albo w łagodniejszej wersji z kilkoma łyżkami oliwy).

Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia

Ser pokruszyć.

Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków w równej warstwie.

Na to wyłożyć połowę kapusty, połowę boczku i połowę sera.

Wyłożyć 2 warstwę ziemniaków, resztę kapusty czoku i sera i przykryć ostatnią warstwą ziemniaków.

Całość przykry warstwą papieru aluminiowego.

Wstawić na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

20 minut przed końcem zdjąć folię, ziemniaki posmarować rozpuszczoną łyżką masła za pomocą pędzelka.


Podawać z zieloną sałatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger