Zapiekanki ziemniaczane mają w sobie coś specjalnego. Z jednej strony proste i pospolite ale z drugiej każdy je lubi. Można z nimi eksperymentować i wkładać do środka różne składniki bo do ziemniaków wszystko pasuje. Domowe, kojące gotowanie, naprawdę jest coś specjalnego w zapieczonym ziemniaku. Moja dzisiejsza zapiekanka oprócz ziemniaków ma też boczek, kapustę i ser pleśniowy. To po prostu nie może nie smakować dobrze:)
Ziemniaczana
zapiekanka z boczkiem, kapustą i serem pleśniowym
Ok 1 i ½ kg ziemniaków
300 g boczku wędzonego
¼ główki włoskiej kapusty
150 g sera z niebieską pleśnią
masło do smażenia
sól, pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je
na ścierce od obsuszenia.
Kapustę posiekać i przesmażyć ok 25 minut na patelni na
maśle, mieszając, żeby się nie przypaliła. Posolić o odstawić.
Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko na patelni.
Boczek przełożyć na talerz, zachować tłuszcz.
Ziemniaki przełożyć do miski, posolić i popieprzyć,
wymieszać z tłuszczem ze smażenia ( albo w łagodniejszej wersji
z kilkoma łyżkami oliwy).
Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem do
pieczenia
Ser pokruszyć.
Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków w równej warstwie.
Na to wyłożyć połowę kapusty, połowę boczku i połowę sera.
Wyłożyć 2 warstwę ziemniaków, resztę kapusty czoku i sera i
przykryć ostatnią warstwą ziemniaków.
Całość przykry warstwą papieru aluminiowego.
Wstawić na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
20 minut przed końcem zdjąć folię, ziemniaki posmarować
rozpuszczoną łyżką masła za pomocą pędzelka.
Podawać z zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz