czerwca 25, 2025

Kluski z wędzonego twarogu z młodą kapustą

kluski z wędzonego twarogu z młodą kapustę

 Młoda kapusta to dla mnie kwintesencja czerwcowego gotowania. Najczęściej ją duszę z pomidorami i koperkiem, bądź robię łazanki. Ale po ugotowaniu tego dania, wiem, że wejdzie też do żelaznego kanonu dań z młodą kapustą. Tym razem udusiłam ją z dodatkiem małych pomidorków i zaprawiłam śmietaną, a do tego dodałam kluski robione tak jak klasyczne leniwe ale z dodatkiem wędzonego twarogu. Lekkie i pyszne wiosenne danie. Bardzo polecam wypróbować


 Kluski z wędzonego twarogu z młodą kapustą

Składniki:

KLUSKI

200 g wędzonego twarogu

2 jajka

150 g mąki

sól, pieprz

KAPUSTA:

2 łyżki oliwy

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 kg  młodej kapusty

1 szklanka rosołku warzywnego

200 g pomidorków koktajlowych

100 g śmietany kwaśnej 18%

sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go dokładnie widelcem. Dodać jajko sól, pieprz i wymieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać widelcem a następnie ręką zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok 30 min żeby ciasto odpoczęło.
  2. Przygotować kapustę: posiekać cebulę i czosnek. Z kapusty wykroić głąb i twarde części, a liście drobno posiekać.
  3. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć a jak zacznie się rumienić dodać czosnek. Po 1 minucie dodać posiekaną kapustę i całość przesmażyć mieszając ok 10 minut.
  4.  Kapustę zalać rosołkiem, gotować 25 minut.

  1. W tym czasie przygotować kluski: ciasto podzielić na 4 części. Na blacie wysypanym mąką rolować z każdej części długi wałek. Każdy wałek pociąć na kawałki ok 1 cm.
  2. W dużym garnku zagotować wodę, gotować kluski ( ja gotowałam w 2 partiach) – wrzucać do gorącej wody i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyłowić. Kluski przełożyć na talerz.
  3. Do kapusty dodać pomidorki, dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
  4. Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, do smaku dobrze wszystko wymieszać, przełożyć kluski i podawać


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger