Młoda kapusta to dla mnie kwintesencja czerwcowego gotowania. Najczęściej ją duszę z pomidorami i koperkiem, bądź robię łazanki. Ale po ugotowaniu tego dania, wiem, że wejdzie też do żelaznego kanonu dań z młodą kapustą. Tym razem udusiłam ją z dodatkiem małych pomidorków i zaprawiłam śmietaną, a do tego dodałam kluski robione tak jak klasyczne leniwe ale z dodatkiem wędzonego twarogu. Lekkie i pyszne wiosenne danie. Bardzo polecam wypróbować
Kluski z wędzonego twarogu z młodą kapustą
Składniki:
KLUSKI
200 g wędzonego twarogu
2 jajka
150 g mąki
sól, pieprz
KAPUSTA:
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 kg młodej kapusty
1 szklanka rosołku warzywnego
200 g pomidorków koktajlowych
100 g śmietany kwaśnej 18%
sól, pieprz
Wykonanie:
- Twaróg
przełożyć do miski i rozdrobnić go dokładnie widelcem. Dodać jajko sól,
pieprz i wymieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać widelcem a następnie
ręką zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok 30 min żeby ciasto
odpoczęło.
- Przygotować
kapustę: posiekać cebulę i czosnek. Z kapusty wykroić głąb i twarde
części, a liście drobno posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć a jak zacznie się rumienić dodać czosnek. Po 1 minucie dodać posiekaną kapustę i całość przesmażyć mieszając ok 10 minut.
- Kapustę zalać rosołkiem, gotować 25 minut.
- W
tym czasie przygotować kluski: ciasto podzielić na 4 części. Na blacie
wysypanym mąką rolować z każdej części długi wałek. Każdy wałek pociąć na
kawałki ok 1 cm.
- W
dużym garnku zagotować wodę, gotować kluski ( ja gotowałam w 2 partiach) –
wrzucać do gorącej wody i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i
wyłowić. Kluski przełożyć na talerz.
- Do
kapusty dodać pomidorki, dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
- Na
koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, do smaku dobrze wszystko wymieszać,
przełożyć kluski i podawać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz