Pierniczki nadziewane
Składniki:
200 g miodu
120 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
500 g mąki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 białka
2 czubate łyżki cukru
szczypta soli
4 żółtka
100 ml kwaśnej śmietany
ulubiony dżem
do ozdobienia- gorzka czekolada, ozdobny cukier
Miód, masło i przyprawę do piernika umieścić w rondelku, podgrzać aż składniki się rozpuszczą i połączą, odstawić do przestygnięcia.
W misce wymieszać mąkę z sodą i kakao.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier a na końcu sól, do piany wmieszać delikatnie żółtka.
Do mąki dodać śmietanę i jajka oraz przestudzony miód z masłem, całość dobrze wymieszać jednolitą masę, ciasto będzie miękkie i klejące. Przełożyć ciasto do torebki foliowej i odłożyć na noc do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie część, na obficie podsypanym mąką blacie rozwałkować pierwszą część na prostokąt o grubości ok 3 mm
Wykorzystać dwie foremki mniejszą w kształcie serca i trochę większą okrągłą. Najpierw okrągłą wykrajać koła, na połowie z nich położyć na środku pół łyżeczki nadzienia, przykryć drugim kołem, docisnąć ciasto wokół nadzienia a następnie za pomocą serca wycinać ciasteczka, przekładać na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta, wykorzystać też resztki ciasta pozostałe po wykrajaniu foremkami.
Można też od razu wykrajać równej wielkości serca, tylko to już wymaga większej wprawy, żeby je włożyć do środka nadzienie i skleić tak, żeby nie wypłynęło
Ciasteczka piec 15-18 minut w 170 stopniach, przestudzić i ozdobić rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz