grudnia 16, 2024

Miękkie pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

Miękkie, delikatne pierniczki nadziewane ulubionym dżemem to przepis, który przyda się w każdym domy przed świętami. Ja właśnie lubię je upiec sobie jakiś tydzień przed świętami, żeby codziennym podjadaniem tych cudowności umilać sobie czas do świąt.  Pierniczki można zrobić w różnych, kształtach, pewnie najlepsze pod względem wygody nadziewania będą kółeczka, ale ja właśnie bardzo lubię serca. Do środka dałam gęsty dżem malinowy ale możecie tu dodać Wasz ulubiony, świetnie sprawdzi się morela albo brzoskwinia no i oczywiście śliwka. A na wierzchu obowiązkowo czekolada. Wesołych Świąt dla Was!


Pierniczki nadziewane

Składniki:

200 g miodu
120 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
500 g mąki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 białka
2 czubate łyżki  cukru
szczypta soli
4 żółtka
100 ml kwaśnej śmietany
ulubiony dżem

do ozdobienia- gorzka czekolada, ozdobny cukier

Miód, masło i przyprawę do piernika umieścić w rondelku, podgrzać aż składniki się rozpuszczą i połączą, odstawić do przestygnięcia.
W misce wymieszać mąkę z sodą i kakao.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier a na końcu sól, do piany wmieszać delikatnie żółtka.
Do mąki dodać śmietanę i jajka oraz przestudzony miód z masłem, całość dobrze wymieszać jednolitą masę, ciasto będzie miękkie i klejące. Przełożyć ciasto do torebki foliowej i odłożyć na noc do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie część, na obficie podsypanym mąką blacie  rozwałkować pierwszą część na prostokąt o grubości ok 3 mm
Wykorzystać dwie foremki mniejszą w kształcie serca i trochę większą okrągłą. Najpierw okrągłą wykrajać koła, na połowie z nich położyć na środku pół łyżeczki nadzienia, przykryć drugim kołem, docisnąć ciasto wokół nadzienia a następnie za pomocą serca wycinać ciasteczka, przekładać na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta, wykorzystać też resztki ciasta pozostałe po wykrajaniu foremkami.
Można też od razu wykrajać równej wielkości serca, tylko to już wymaga większej wprawy, żeby je włożyć do środka nadzienie i skleić tak, żeby nie wypłynęło
Ciasteczka piec 15-18 minut w 170 stopniach, przestudzić i ozdobić rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger