lutego 09, 2023

Placki z tofu i warzyw

 

placki-z-tofu-i-warzyw

Dziś przepis na wegańskie placki z tofu i warzyw. Oprócz tofu w plackach jest marchewka, dymka i czosnek uprzednio usmażone, ale możecie tu improwizować i zrobić przegląd lodówki. Równie dobrze można dodać trochę startej cukinii lub dowolną kapustę albo jarmuż czy szpinak. Świetnie się z nimi komponuje sos z dodatkiem oleju sezamowego, sosu sojowego, srirachy i sosu hoisin, ale jak nie macie wszystkich składników, to spokojnie możecie coś pominąć/ zastąpić. Placuszki są pyszne, chrupiące i wciągające. Posypane szczypiorkiem i sezamem. Pysznie, szybko i nieoczywiście.
placki-z-tofu


Placki z tofu i warzyw
Składniki:
1 łyżka oleju
3 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka dowolnego sosu chilli (u mnie sriracha)
200 g tofu
ok 8 łyżek mąki
200 ml wody

SOS:
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu chilli (np. sriracha)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu hoisin ( można zastąpić innym chińskim sosem- słodko kwaśnym, czosnkowym z miodem etc)

do posypania: szczypiorek, sezam, kolendra


Wykonanie:
Dymke pdrobno pokroić,  czosnek posiekać, marchewki zetrzeć.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć dymke, dodać startą marchewkę i czosnek, smażyć ok 5 minut. Posolić, dodać sos sojowy, chilli i sok z cytryny/limonki, wymieszać, odstawić.
Tofu pokroić w drobną kosteczkę, dodać do warzyw razem z mąką i wodą, zmieszać wszystko.
Placki smażyć na oleju z dwóch stron.
Składniki sosu wymieszać, placuszki podawać od razu po usmażeniu z sosem, posypane sezamem i szczypiorkiem albo/i kolendrą.

wegańskie placki z tofu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger