września 06, 2020

Czekoladowe muffinki

Początek września to doskonały czas na ten przepis. Po pierwsze czekoladowe muffinki to świetne pocieszenie na okoliczność końca wakacji a także doskonały pomysł na coś słodkiego do szkolnej lunchów. Bardzo czekoladowe, puszyste i miękkie. Najlepszy przepis na czekoladowe mufinki, nieskromnie muszę to napisać:)



Czekoladowe muffinki
½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
½ szklanki cukru
180 g masła
5 jajek
50 ml mocnego espresso - przestudzonego
150 g czekolady

W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka oddzielić od białek – białka ubić na pianę.
Do miski przełożyć przestudzone masło, dodać chłodne espresso i cukier – zmiksować na średniej prędkości na gładko, potem stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując.
Dodać mąkę, zmiksować na gładką masę, powoli dolewać czekoladę, miksując.
Do mas łyżką przełożyć 1/3 piany, delikatnie wymieszać, przełożyć resztę piany i delikatnie zmieszać do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papierkami, do każdego otworu włożyć po 2 łyżki ciasta,
Piec 15-17 minut w 190 stopniach.
Przestudzić przed jedzeniem.

czekoladowe mufinki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger