stycznia 23, 2020

Placek z ciasta francuskiego z brokułami


Placek z ciasta francuskiego z brokułami
Placek z ciasta francuskiego z nadzieniem z brokułów i pora z dodatkiem sera pleśniowego i śmietany. Pyszne, wegetariańskie danie, bardzo sycące o zdecydowanym smaku dzięki dodatkowi sera pleśniowego. Wielbiciele brokułów będę zachwyceni, a Ci co nie lubią tego warzywa może się przekonają bo całość świetnie smakuje.

                                           Placek z ciasta francuskiego z brokułami
Składniki:
500 g ciasta francuskiego
2 główki brokułów ( ok 700 g łącznie)
2 łyżki masła
3 pory
150 ml kwaśniej śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
80 ml wody
pęczek szczypiorku
3 łyżeczki musztardy ziarnistej
1/2 łyżeczki soli
pieprz
200 g gorgonzoli ( lub innego sera z niebieską pleśnią)
1 jajko

Wykonanie:
Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3
Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć większym kawałkiem ciasta, tak, żeby boki lekko wystawały poza boki formy. Druga część będzie do przykrycia wierzchu więc trzeba ja przyciąć do wielkości i kształtu formy i schować do lodówki.
 Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto w formie wyłożyć papierem ( albo folia aluminiową) obciążyć np fasolkami i wstawić do piekarnika na 15 minut, żeby się podpiekło, 5 minut przed końcem zdjąć fasolki i papier.
W tym czasie przygotować nadzienie:
W dużym garnku zagotować wodę.
Różyczki brokuła oddzielić i wrzucić na wrzątek, gotować ok 4 minut, przełożyć na durszlak do odsączenia.
Pora posiekać, na patelni rozgrzać masło, dodać pora i dusić 10-15 minut aż będzie miękki.
Dodać śmietanę, wodę, sok z cytryny, musztardę i szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać i zdjąć z ognia.
Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto.
Ser pleśniowy pokroić na kawałki, zmieszać z brokułami i porem, wyłożyć na ciasto.
Przykryć pozostałą warstwą ciasta, dociskając boki. Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta.
Zapiekać całość 30 minut w 180 stopniach, lekko schłodzić przed podaniem.
placek z ciasta francuskiego z brokułami


 Przepis pochodzi z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger