Dziś propozycja mięsno-warzywna - pieczarki nadziewane mięsem, zapieczone pod warstwą bułki tartej w towarzystwie pomidorków. Można zjeść na przystawkę ale w towarzystwie ryżu albo makaronu jako danie główne. Lekkie efektowne danie i równocześnie bardzo proste do przygotowania.
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym
Składniki:
8 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina)
3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
4 łyżki bułki tartej
2 gałązki pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
oliwa do
posmarowania formy
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać.
Rozgrzać oliwę na patelni,
przesmażyć przez kilka minut cebulę i czosnek, dodać mięso i smażyć kolejne 10
minut.
Do farszu dodać śmietanę i
szczypiorek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Pieczarki pozbawić ogonków, nadziać każdą farszem i
posypać bułką tartą.
Formę do pieczenia lekko skropić oliwą, ułożyć
pieczarki a między nimi pomidorki. Całość dodatkowo skropić oliwą.
Piec 15 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz