lipca 08, 2018

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

makaron z krewetkami w sosie pomidorowym
Proste i efektowne danie - makaron z krewetkami usmażonymi na maśle z czosnkiem i chilli z dodatkiem domowego sosu pomidorowego.  Danie, które można przygotować na szybką kolację ale też świetnie się sprawdzi kiedy mamy w domu gości. Z mojego doświadczenia - z owocami morza im prościej tym lepiej i tak właśnie jest w tym przypadku. Krewetki, pomidory, czosnek i chilli - to cztery podstawowe składniki tego dania, do tego chlust białego wina i właściwie nic więcej nie potrzeba.



Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym
4 porcje
SOS:
2 puszki  krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju 
1 papryczka chilli
½ łyżeczki soli
¼ kieliszka białego wina
opcjonalnie: bazylia świeża albo oregano

DODATKOWO
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
400 g krewetek
1 papryczka chilli

500 g makarony spaghetti

Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać na patelni olej, wrzucić cebule, podsmażyć na niewielkim ogniu aż cebula się lekko zarumieni, dodać czosnek, pokrojone chilli, smażyć minutę.
Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów i wino, gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas.
Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać ulubione zioła.
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i posiekane chilli, wrzucić krewetki i smażyć ok 5 minut aż się zarumienią.
Ugotować makaron, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos i wymieszać.
Makaron wykładać na talerze a na wierzchu układać krewetki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger