czerwca 02, 2018

Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu

odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu

Mamy pełnię lata tej wiosny. Ja się cieszę bo lubię upały. A jeszcze bardziej lubię majowe jedzenie- szparagi, młoda kapusta, botwinka, truskawki, czereśnie, bób. W tym roku pięknymi, słodkimi truskawkami możemy się cieszyć już wcześniej. Właśnie teraz są najlepsze. Jak się Wam znudzą jedzone na surowo to proponuję zrobić ciasto. I to nie byle jakie ciasto - odwrócony biszkopt z truskawkami w karmelu. Delikatny, lekki, lepki od słodkiego soku truskawkowego. Majowa dekadencja.
odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu

Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu

ok. 250 gram truskawek
80 gr cukru
4 łyżki białego wina

biszkopt:
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
100 ml oleju
60 ml lekkiego octu owocowego ( jabłkowy, malinowy)
skórka i sok z 1 cytryny

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki wzdłuż.
 Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem (ok 25 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować karmel: wsypać cukier do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Delikatnie mieszać. Kiedy cukier stopi się całkowicie dodać wino ( będzie mocno bulgotać więc trzeba uważać) cały czas mieszając. Karmel wylać do przygotowanej formy i ułożyć truskawki, płaską stroną do dołu.
Przygotować biszkopt: oddzielić białka od żółtek.
Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka zmiksować z połową cukru ( aż staną się białe i puszyste)- dodać mąkę z proszkiem, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Dokładnie zmiksować.
W oddzielnym naczyniu ubić białka z resztą cukru. Za pomocą drewnianej łyżki zmieszać połowę ubitych białek z resztą ciasta – następnie dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Podczas pieczenia może wyciekać sok z truskawek – najlepiej więc wyłożyć pod formę z ciastem dodatkową blachę albo okręcić ciasto folią aluminiową.
Piec ok 35 minut.
Lekko przestudzić. Do formy przyłożyć talerz i zdecydowanym ruchem obrócić do góry dnem. Uważać na gorący sok z truskawek, który jest na spodzie ciasta bo może wyciekać.
 Ciasto podawać z jogurtem, kwaśną śmietaną albo lodami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger