lutego 08, 2018

Zupa pomidorowa z kaszą manną

zupa-pomidorowa-z-kasza manna

Gęsta zupa pomidorowa z kaszą manną to idealna propozycja dla dzieci, chociaż oczywiście nie tylko. Nie znam dziecka, które nie lubi zupy pomidorowej. Jak macie ugotować coś dla dziecka, o którego preferencjach jedzeniowych niewiele wiecie to zupa pomidorowa niemal zawsze będzie strzałem w 10. Moja dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznej zupy pomidorowej - zamiast ryży czy makaronu dodałam do niej kaszkę manną. Przeczytałam gdzieś, że to sposób na domowe jedzenie włoskich mam:) I rzeczywiście zupa jest gęsta, syta i kojąca. Włoski comfort food, danie z dzieciństwa.




Zupa pomidorowa z kaszą manną

2 łyżki oliwy
1 cebula
ząbek czosnku
garść natki pietruszki posiekanej
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
600 g pomidorów (zimą można użyć pomidorów w puszcze)
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanki kaszy manny
sól, pieprz
garść bazyli
1 łyżka masła

Ponacinać skórę na pomidorach, spażyć je i obrać. Pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać słodką paprykę i pokrojoną natkę pietruszki, smażyć ok 3 minut. Dodać przecier pomidorowy i pomidory, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
Całość zalać ok 1,5 l wody i gotować 20 minut.
Dodać cukier, sól i pieprz.
Do gotującej wody powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Mimo energicznego mieszania pewnie nie obędzie się bez grudek ale to nie przeszkadza bo smakują one jak klueseczki. Gotować całość, mieszając przez ok 7 mnut. Zestawić z ognia.

Dodać bazylię i masło. Wymieszać, podawać z miłością:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger